Ne skulptojmë pajisje ushtarake nga balta me fëmijë. Si të skalitni një aeroplan nga plastelina me fëmijë.

 1. Materialet dhe mjetet
 2. Si të bëni një aeroplan me një fëmijë nga plasticina
 3. Modeli më kompleks i avionëve
 4. Avioni i plastelinës me kornizë
 5. Farë mund të zëvendësojë argjilën
 6. Skulpturimi plastelinë: Aeroplan
 7. Për prodhimin e avionëve ushtarakë do të duhet:

Pothuajse të gjithë fëmijët (dhe disa të rritur) duan të skaliten nga balta dhe argjila polimer figurina dhe figura të ndryshme. Especiallyshtë veçanërisht interesante të krijoni teknika të ndryshme me duart tuaja - aeroplanët, makinat dhe raketat. Në këtë artikull, do të mësoni se si të bëni me shpejtësi dhe lehtësi një aeroplan plastelinë ose plastike. Së pari, le të flasim pak për materialet dhe mjetet.

Materialet dhe mjetet

Para se të filloni të blini materiale, vendosni se cilin aeroplan do të përdorni për të formuar plastelinë ose argjilë. Nëse dëshironi të merrni fëmijën tuaj, atëherë blini balta të zakonshme me ngjyrë krijimtaria e fëmijëve . Dhe nëse doni një figurë të qëndrueshme, atëherë vendoseni në argjilën polimer. Përveç kësaj, nëse skulptoni një aeroplan të madh balte, atëherë merrni një petë, tel dhe bazën për krahët. Nga mjetet do t'ju duhen kryesisht pirgje dhe thika.

Si të bëni një aeroplan me një fëmijë nga plasticina

Blind aeroplan me një fëmijë është e lehtë! Gjëja kryesore është që të rezervoni më shumë materiale. Blind së pari trupin e avionit. Nga lart në formë, duhet të ngjasojë me një karotë. Pastaj rrokullisni një copë balte në një shtresë prej 5-6 milimetra dhe prerë krahët, fenders dhe bishtin e avionit. E gjithë kjo butësisht ngjitet në trupin e avionit. Përveç kësaj, nga balta e bardhë dhe e zezë bëni sy dhe gojë. Por shasia nuk do të funksionojë. Plastelina është një material mjaft i butë, dhe për këtë arsye mund të përkulet nën peshën që ka një aeroplan. - ky është një aktivitet shumë interesant!

Kur skulptoni me fëmijë, atëherë përdorni pirgje prej balte. Kështu që ju mbroni fëmijën tuaj nga prerjet e dhimbshme.

Modeli më kompleks i avionëve

Me një fëmijë më të vjetër, tashmë mund të mendoni se si të bëni një aeroplan më realist nga plastelina. Nën mbikëqyrjen e një të rrituri, një fëmijë tashmë mund të përdorë një thikë të veçantë për skulpturë. Ky model është goxha i thjeshtë dhe i lehtë për tu bërë. Së pari formoni trupin në formën e një kon të gjatë. Pastaj rrokullisni plastelinën në një tortë dhe prerë krahët dhe bishtin prej saj. Ngjitini ato në trup. Pastaj formoni një kabinë të një pjese të bardhë të plastelinës.

Nga mykja e errët gri ose argjila e zezë thikat e helikës. Në qendër ngjit një top të vogël me ngjyrë blu ose të kuqe. Avioni është gati!

Avioni i plastelinës me kornizë

Por para se të bëni një aeroplan me një kornizë nga plastelina, rezervoni materialin dhe, natyrisht, durimin. Ju do të duhet jo vetëm balta vetë, por edhe petë, tela dhe, ndoshta, themeli për krahët. Nëse dëshironi, një model i tillë mund të formohet nga argjila polimer dhe pastaj të digjet. Një figurë e tillë do t'ju shërbejë shumë më gjatë.


Së pari formoni kornizën. Avioni nga plastelina duhet të jetë i qëndrueshëm. Korniza duhet të jetë në trupin e avionit, krahët dhe pajisjet e uljes. Petë duhet të jetë në rastin nëse nuk doni të shpenzoni shumë materiale në aeroplan.

Pastaj filloni të ngjiteni me kujdes mbi kornizën me argjilë ose argjilë polimer. Shtë më mirë të prerë krahët dhe bishtin me thikë, pasi në këtë rast do të ketë skaje më të buta. Në krahë mund të ngjitni një logo në formën e një ylli të bardhë në një rreth të kuq. Për këtë, është mirë të përdorni hapëse. Pastaj verboni shtytësin, ngjiteni balta në shasi dhe bëni shirita prej balte të kuq nga anët e trupit të avionit. Në qendër të helikës ngjit një kon të vogël prej balte të bardhë. Mos e lini produktin tuaj në diell, përndryshe ai mund të përkeqësohet. Avioni është gati!

Ju mund të skalitni një sërë modelesh. Këto mund të jenë astar të madh ngarkesash ose, për shembull, aeroplan të vegjël me krahë marinari. Nëse krahët janë shumë të mëdha, atëherë mund të përdorni një kornizë plastike ose teli për ta.

Farë mund të zëvendësojë argjilën

Nëse dëshironi që avioni të ruhet për një kohë të gjatë, atëherë verbojeni atë nga argjila polimer e pjekur. Ky material nuk është shumë i përshtatshëm për fëmijët për shkak të kostos së tij të lartë, por të rriturit u pëlqen të skulptojnë prej tij. Pas pjekjes, një aeroplan i tillë do të bëhet i fortë dhe krahët e tij fleksibël. Dhe kur bie, nuk ka gjasa të prishet dhe, natyrisht, nuk do të ligështohet.

Përveç kësaj, ju mund të bëni një aeroplan nga mastiku i tortës. Modeli është formuluar në të njëjtën mënyrë si nga plastelina. Ky aeroplan mund të dekoroj çdo tortë për fëmijë për festën!

Në këtë artikull do të flasim për një mënyrë të shkëlqyeshme për të zhvilluar një fëmijë - modelimi nga balta, në veçanti, ne do t'ju tregojmë se si të bëni një aeroplan nga plasticina.

Plasticina: historia e materialit dhe llojet e saj

Në fund të shekullit XIX, ky material mrekullie u krijua për modelim - plastelinë. Fillimisht ajo ishte bërë nga balta. Kështu që të ishte elastike, u shtua dylli, dhe për të mos u tharë, u shtuan yndyrna të ndryshme dhe substanca të tjera që nuk lejonin që balta të thahej. Tani, në prodhimin e plastelinës përdoren gjithashtu polietileni me peshë të lartë molekulare (VMPE), polivinilklorid (PVC), gome, dhe materiale të tjera. Ata i japin asaj ngjyra, gjë që na lejon të bëjmë një larmi artizanale dhe piktura.

Balta është e vështirë, e butë mesatare dhe e butë.

Plastelina e vështirë zakonisht nuk është balta me cilësi më të mirë dhe do të jetë shumë e vështirë të bësh diçka mjaft delikate. Për klasa me fëmijë argjilë ideale e butë. Sidomos nëse foshnja është e përkushtuar për pavarësi, ai vetë do të jetë në gjendje të gatuaj argjilë të tillë.

Skulpturë - shumë profesion i dobishëm Meqenëse zhvillon aftësi të shkëlqyera motorike, zhvillon saktësi dhe këmbëngulje. Aftësitë më të zhvilluara më të mira motorike, aq më mirë funksionon për fëmijën. sistemi nervor . Dhe, edhe bukuria e shkrimit të dorës varet nga shkalla e zhvillimit të aftësive të imëta motorike. me shume foshnje punon me gishtërinjtë, sa më shpejt zhvillohet, aq më mirë flet dhe mendon.

Ushtrimet e vazhdueshme me plastelinë forcojnë muskujt e duarve. Siç mund ta shihni, avantazhet e masës dhe modelimit nga argjila (aeroplanët do të jenë ose topa, lule ose arinj - varet nga ju dhe foshnja të vendosni) mund të jenë argëtimi juaj i preferuar për ju dhe fëmijën tuaj.

Skulpturimi plastelinë: Aeroplan

Pra, sot ne do të shikojmë se si të bëjmë një aeroplan jashtë plastelinës.

Për këtë ne kemi nevojë:

 • plastelinë e butë me ngjyra të ndryshme;
 • tabelë prej druri ose plastike / kartoni të trashë për të punuar me plastelinë;
 • kollonat;
 • qëndrim dërrasë / kartoni të trashë për vendosjen e produktit të përfunduar.

Ju mund të ngrohni paraprakisht argjilën në bateri, në mënyrë që të jetë më e lehtë të punoni me të.

 1. Bëni një copë balte të mesme dhe ngrohni atë në duart tuaja. Së pari rrotulloni pëllëmbët midis pëllëmbëve, dhe pastaj ovale dhe shkurtojeni, duke e mbështjellë në dërrasë. Ky do të jetë trupi i avionit tonë.
 2. Në mënyrë që avioni plastelinë të ketë një bisht, ju duhet të tërheqni njërën skaj të trupit dhe ta mbështillni atë.
 3. Tani le të bëjmë krahë në aeroplanin tonë. Merrni një copë balte që është e ndryshme nga trupi i ngjyrës së avionit, dhe rrokullisni dy "sallam" të së njëjtës madhësi. Krahët e avionit janë të hollë, kështu që "salcice" duhet të rrafshojnë pëllëmbën tuaj në pjatë. Pastaj i bashkojmë krahët trupit të avionit plastelinë në anët. Krahët mund të bashkëngjiten me copa të dhëmbëve ose ndeshjeve. Dhe ju mund ta bëni atë siç tregohet në foto: rrokullisni dy topa të vegjël dhe bashkojini ato nën krahët e avionit.
 4. Pastaj, fiksoni dy copa të së njëjtës ngjyrë dhe madhësi, rrokullisni topat dhe më pas rrafshojini ato. Bëni të njëjtën gjë me copa edhe më të vogla. Lidhni qarqet më të mëdha dhe më të vogla të rrafshuara me njëri-tjetrin. Bashkangjit piramidat që rezultojnë në trupin e aeroplanit.
 5. Twist tre salcice rrafshuar me të njëjtën madhësi dhe kombinoni ato në formën e një lule. Pastaj bashkëngjitni këtë lule përpara trupit të avionit. Kjo do të jetë helikë e avionit tonë nga balta.
 6. Dekoroni portholes e avionit, të bëra në të njëjtin parim me të cilin janë bërë rrotat. Porthole në kabinë duhet të bëhet më shumë. Për ta bërë këtë, rrokullisni topin, pastaj rrafshojeni dhe bashkojeni atë në majën e avionit pas helikës.
 7. Epo kjo është gjithçka. Bashkangjit një tallen me një karton apo dërrasë dhe avioni ynë është gati për nisje!

Tani ju e dini se si të bëni një aeroplan plastelinë. Skulpturimi i një aeroplan do të marrë mjaft kohë, por ju do të merrni shumë kënaqësi, dhe fëmija juaj do të jetë në gjendje të rregullojë ose të mësojë ngjyrat, format e objekteve, të zgjerojë pamjen e botës që e rrethon.

Klasa e sotme master në modelimin e avionëve luftarakë ushtarakë të bërë nga balta do të jetë e dobishme për nënat, gjyshet, mësuesit e kopshteve dhe mësuesit klasa junior para 23 shkurtit ose 9 majit. Në fund të dimrit, fëmijët gjithmonë bëjnë vepra artizanale. subjektet ushtarake si dhuratë për baballarët ose gjyshërit, për të gjithë njerëzit e dashur në Mbrojtësin e Ditës së Atdheut. Një figurë miniaturë e një luftëtari me shpejtësi të lartë është e përsosur si një suvenir.

Skulpturimi i çdo lloj transporti, përfshirë aeroplanët, është i thjeshtë, nëse keni në dispozicion një udhëzues të hollësishëm që demonstron procesin nga fillimi në fund. Kjo është saktësisht udhëzime hap pas hapi dhe tregohet në këtë mësim.

Për prodhimin e avionëve ushtarakë do të duhet:

 • disa bare plastine jeshile me hije të ndryshme;
 • plastelinë gri dhe blu;
 • ndeshje;
 • rafte.

Si të verboni një luftëtar në faza:

Merrni një grup balte, zakonisht në kuti gjithmonë vendosni një pirg për punë.

Për të goditur babin ose gjyshin me një model të besueshëm të bërë me dorë, sigurohuni që të merrni balte jeshile. Nëse përzieni disa hije menjëherë, atëherë do të keni një material të shkëlqyeshëm të ngjyrës mbrojtëse të njollosur për modelimin e bykës dhe krahëve. Mash në duart e argjilës deri në pajtueshmëri të plotë.


Prishni rreth dy të tretat e masës së përgatitur dhe bëni një karotë të gjatë, por me ngjyrë të gjelbër Prishni rreth dy të tretat e masës së përgatitur dhe bëni një karotë të gjatë, por me ngjyrë të gjelbër. Do të jetë një bosh për trupin e avionit. Ana e ngushtë do të shërbejë si harku i trupit, ana e gjerë - e pasme.


Rrotulloni një top të vogël blu me plastelinë të butë Rrotulloni një top të vogël blu me plastelinë të butë. Lug këtë pjesë në trup, duke lëvizur më afër harkut të ngushtë. Shtypni poshtë kur bashkoni gishtat në trup në mënyrë që topi të bëhet i zgjatur dhe gjysëm rrethor. Ky do të jetë kabina.


Përdorni argjilën e gjelbër të mbetur për të skalitur krahët dhe bishtin Përdorni argjilën e gjelbër të mbetur për të skalitur krahët dhe bishtin. Merrni dy pjesë, bëni krahë të sheshtë me një formë karakteristike.


Ngjitni krahët në trup (në anët) Ngjitni krahët në trup (në anët). Dy pjesë duhet të jenë simetrike.


Nga mbetjet e argjilës së gjelbër bëni katër boshllëqe për bishtin Nga mbetjet e argjilës së gjelbër bëni katër boshllëqe për bishtin. Do të jenë detajet e dy llojeve, forma e tyre në mënyrë të paqartë ngjason me një bumerang.


Bashkangjit dy pjesët në pjesën e pasme, duke iu përmbajtur bishtit në majë, dhe dy të tjerat - në anët Bashkangjit dy pjesët në pjesën e pasme, duke iu përmbajtur bishtit në majë, dhe dy të tjerat - në anët.


Për të plotësuar pamjen e besueshme të një luftëtari ushtarak, duhen bërë raketa dhe turbina Për të plotësuar pamjen e besueshme të një luftëtari ushtarak, duhen bërë raketa dhe turbina. Bëni tuba prej balte gri. Bëni vrimat e rrumbullakëta për turbinat me një kokë ndeshje dhe prerë boshllëqet për raketa nga njëra anë me gishtat.


Ngjitni të dy tubat në pjesën e prapme, dhe raketat nën krahë (drejtojini ato përpara) Ngjitni të dy tubat në pjesën e prapme, dhe raketat nën krahë (drejtojini ato përpara).


Ngjitni të dy tubat në pjesën e prapme, dhe raketat nën krahë (drejtojini ato përpara)

Zanat për Ditën e Mbrojtësit të Atdheut ose Ditën e Fitores janë gati.


Zanat për Ditën e Mbrojtësit të Atdheut ose Ditën e Fitores janë gati

Suveniri plastelinë duhet të ftohet në frigorifer, dhe pastaj të vendoset në një kuti për t'i dhënë babait tuaj të dashur një surprizë të vërtetë.


Suveniri plastelinë duhet të ftohet në frigorifer, dhe pastaj të vendoset në një kuti për t'i dhënë babait tuaj të dashur një surprizë të vërtetë

Shtë e lehtë të bësh një lodër miniaturë nëse nëna ose gjyshja duhet të udhëheqin procesin.


Shtë e lehtë të bësh një lodër miniaturë nëse nëna ose gjyshja duhet të udhëheqin procesin


Sinqerisht, "Vetëm zanate"!

Mësimi i modelimit të një aeroplan do të shijohet nga djemtë, sepse secili prej tyre dëshiron të bëhet pilot dhe të pushtojë hapësirën ajrore. Sot atyre do t’u jepet një mundësi e tillë, sepse në këtë faqe është dhënë klasa master e detajuar , nga e cila të gjithë mund të mësojnë se si të bëjnë një aeroplan balte. Edhe një fëmijë tre vjeçar mund të orientohet, pasi ka studiuar foto të hollësishme, dhe në mënyrë të pavarur të fillojë të krijojë skulpturën e tij. Por sigurisht, një punë e tillë e çuditshme nuk është e ndaluar për vajzat, nëse lind një dëshirë e tillë.

Shtë e nevojshme të praktikohet modelimi me fëmijët, sepse ata janë në gjendje të zhvillojnë aftësi të shkëlqyera motorike të gishtërinjve dhe të përmirësohen imagjinata hapësinore . Një fëmijë që pëlqen të krijojë forma nga plastelina, e kupton më qartë botë përreth dhe asimilon më mirë informacionin e dobishëm.

1. Merrni dy tela balte, për shembull, hije të verdha dhe blu. Korniza e ajrit do të bëhet nga një çakmak, dhe krahët, dritaret dhe detajet e tjera shtesë do të bëhen nga e dyta.

2. Rrokullisni topin nga blloku i verdhë, mund të përdorni të gjitha balta e kësaj ngjyre, nuk do të na duhen më.


3. Kthejeni topin në një copë të gjatë, në formë si peshk.


4. Aplikoni një pjesë më të gjerë të pjesës së tapuar me gishtin tuaj, duke formuar një pikë të vogël në pjesën e përparme të aeroplanit.


5. Për të formuar bishtin e njësisë, copëtoni tre pjesë të vogla balte blu. Së pari, rrokullisni një top nga secila prej tyre, pastaj rrafshojeni në një tortë dhe prerë atë për të marrë trekëndësha.


6. Bëni bishtin e pjesës së mprehtë të konit, duke bashkangjitur tre trekëndësha të përgatitur.


7. Përgatitni edhe dy ëmbëlsira të sheshta madhësia më e madhe dhe bëni dy krahë trekëndëshë prej tyre.


8. Bashkoni krahët në secilën anë të trupit të avionit. Për besueshmërinë, mund të përdorni copa teli.


9. Përdorni disa grykë të rrumbullakëta si dritare të aeroplanit. Bashkangjit tre ose më shumë pjesë në secilën anë.


10. Vendoseni tortën ovale në xhamin e xhamit.


Forma e fundit e zanateve.

Avioni është gati. Tani ai mund të shkojë në një udhëtim nëpër ajër. Përveç këtij artikulli të bërë me dorë, ju ftojmë të zbuloni se cila plotëson mbledhjen e pajisjeve tuaja ushtarake.

Skulpturë nga aeroplan plastelinë. Zhvillimi aktivitetet e lojës me fëmijë të moshës parashkollore.

Duke filluar nga mosha një, fëmija tashmë mund të ngulisë aftësi krijuese. Për fillestarët, mund të përpiqeni të skalitni nga plasticina e butë Play To.

Luaj Doe është më shumë si një brumë për skulpturë. Një material shumë i përshtatshëm, eko-miqësor, ngjyrave natyrale i shtohen asaj, dhe balta vetë bëhet në bazë të miellit të grurit, kështu që është e sigurt për fëmijët, edhe nëse dikush aksidentalisht zhytet dhe gëlltitet një copë. Nga loja për të bërë vepra artizanale të bukura për fëmijë nga balta dhe mbi bazën e argjilës. Për shembull, panele dhe piktura nga materialet natyrore ku formohen disa fragmente.

Aeroplan plastelinë

Duke filluar nga rreth tre vjeç, fëmijët bëhen të interesuar. pajisje të ndryshme . Sidomos djemtë, natyrisht. Mënyra më e lehtë për t’u verbuar së bashku me aeroplanin e foshnjës. Ju nuk keni nevojë të jeni një mjeshtër i klasit të lartë për të dini se si të bëni një aeroplan nga balta. Mund çdo prind.

Do të duhet :

 • plastelinë,
 • thikë prerëse plasteline
 • bordi për të punuar në të.

Preferohet të keni plastelinë me dy ose tre ngjyra. Si rregull, jo më pak se katër shufra me shumë ngjyra shiten në grupe, dhe në Playa nga tetë dhe më shumë kavanoza.

Së pari ju duhet të verboni trupin e aeroplanit . Për ta bërë këtë, ju duhet të kapni një copë balte të errët dhe të rrokulliset sallam, i rrumbullakosur rreth skajeve. Pastaj nga një skaj i sallamit përkuleni lart dhe bëni bishtin e një aeroplan.

Nga një ngjyrë e kundërta ju duhet të bëni krahë . Duke bërë boshllëqe për krahët, ato duhet të lihen mënjanë për momentin. Në fillim qarqet e vegjël janë mbërthyer në trup - këto do të jenë shtrime. Dhe një drejtkëndësh - dera .

Pordolet e aeroplanit mund të bëhen nga dy ngjyra, për shembull, kafe dhe të verdha, duke ngjitur një tjetër në një rreth më të madh - më të vogël. Dera duhet të zgjidhet që të përputhet me qarqet e mëdha të dritareve.

Ngjitni dritaret dhe dyert, mund të filloni të montoni krahët. Për besueshmërinë, duhet të ngjiteni në to, copëza të vogla ose ndeshje në gjysmë, dhe gjysmat e dyta ngjiten në trupin e aeroplanit.

Hapi tjetër është një ingranazh ulje . Rrotat janë skalitur më së miri nga argjila e zezë, por vetë shtyllat mund të jenë ose të zeza ose në përputhje me çelësin e dyerve dhe grila. Për thjeshtësi, nuk mund të skalitni raftin, dhe rrotat bashkëngjitni direkt në trupin e aeroplanit.

Prekja përfundimtare është vidhosja e hundës . Kombinoni tre salcice të së njëjtës ngjyrë me një buton rruaza dhe ngjitni në hundën e aeroplanit. Ky do të jetë motori. Nëse e ndërlikoni detyrën, përsëri mund të verboni dy motorë shtesë në krahë. Avioni i plastelinës është gati. Dhe tani mbetet për ju - të tregoni imagjinatën dhe të dilni me aeroplanët e tyre model.


Zanat e tilla nga plastelinat formohen nga fëmijët në kopsht dhe në kopsht shkolla fillore në mësimet e punës. Skulpturimi kontribuon në zhvillimin e të menduarit krijues krijues në një fëmijë, e mëson atë të krijojë. Mëson zell dhe këmbëngulje. Dhe, natyrisht, vetëm një kënaqësi.

Shikoni se si të bëni figura të ndryshme në rubrikën tonë "Mjeshtëri nga plastelina për fëmijë". Këtu do të gjeni shumë skema të ndryshme dhe klasa master, shembuj të skulpturimit të figurave të bukura dhe njëkohësisht të thjeshta me fëmijë, në mënyrë që mësimet tuaja të modelimit të sjellin të gjithë gëzim estetik dhe emocional.

20 лучших книг по саморазвитию личности
В книгах можно найти немало полезных знаний. Вы получаете опыт людей, которые уже разобрались – научились решать проблемы, налаживать отношения, сформулировали свои знания в доступной для всех заинтересованных

Избавление от психологических проблем и саморазвитие. Психологические техники.
Психологические техники – упражнения, которые нацелены на решение той или иной проблемы или для самосовершенствования и саморазвития.   Техника "Линия аксиом" Эта техника подойдет тем людям,

Саморазвитие - скачать бесплатно fb2, txt, читать онлайн
В течение всего пути развития человеческого общества, являясь инструментом для достижения многих целей, важнейшую роль выполняли деньги. Страны с разными культурными и религиозными ценностями, нравами

Рейтинг книг по психологии. Лучшие книги по психологии и саморазвитию
Как говорил Фредерик Перлз, известный психотерапевт и психиатр, желание измениться основывается на неудовлетворенности. Каждая попытка измениться или изменить свое окружение является следствием неудовлетворенности.

5 способов как стать лучше. Саморазвитие человека — Блог Personalitica
Хотите быть ”лучшей версией себя” и двигаться только вперед? Посещать выставки, лекции для саморазвития? Обучиться чему-то новому, развить память и внимание? Освоить графический дизайн или игру на

С чего начать саморазвитие? Одно полезное упражнение
Вы получите ответ на вопрос с чего начать саморазвитие , прочитав данную статью. Здесь я поделюсь с вами методикой, занятия которой будут занимать у вас всего лишь 40 минут в день. Эти занятия будут вашим

Топ-10 лучших книг по саморазвитию – Букля
Одна из ключевых потребностей современного человека – развитие. Мы постоянно стремимся стать лучше и образованнее, превзойти своих коллег и знакомых и уверенно движемся к вершине Олимпа. И если посещение

С чего начать саморазвитие? Список лучших книг по саморазвитию
Необходимость духовного и физического развития сомнений не вызывает. Воспитанием маленьких детей обеспокоены их родители. Человек постарше себя как личность выстраивает сам. Но как правильно организовать

С чего начать саморазвитие? Одно полезное упражнение — Пси-Фактор
Вы получите ответ на вопрос  с чего начать саморазвитие , прочитав данную статью. Здесь я поделюсь с вами методикой, занятия которой будут занимать у вас всего лишь 40 минут в день. Эти занятия будут

Дополнительное образование как источник саморазвития, самоопределения и самореализации личности
Дополнительное образование детей в Оренбуржье стало приоритетным направлением образовательной политики области, неотъемлемой частью учебно-воспитательного процесса всех типов образовательных учреждений,