Рецензія на фільм «Місто кішок»

Простий, але дуже приємний турецька документальний фільм про бродячих кішок на вулицях Стамбула і про людей, які їх підгодовують.

Найбільше місто Туреччини Стамбул славиться своїм котячим населенням. Сотні тисяч бродячих кішок ловлять пацюків і мишей, клянчать ласощі в ресторанах, дозволяють місцевим жителям себе гладити. Документальний фільм «Місто кішок» розповідає про сім хвостатих мешканців Стамбула і про людей, які ними опікуються.

Кішка займає унікальне місце серед поширених домашніх тварин. Вона не була приручена, щоб виконувати людські накази. Навпаки, кішки були потрібні древнім людям як самостійні мисливці на гризунів, що роблять замах на запаси зерна. Тому кішки не втратили незалежність поведінки, що різко відрізняє їх від собак. Навіть коли вони живуть в наших квартирах, їх існування паралельно нашому, а не визначається їм. Так що є щось глибоко осмислене і природне в тому, що стамбульські кішки в більшості своїй не «домашні», а «підгодовані». Вони заходять в гості до улюблених людям, але не залишаються у них вдома.

Постановниця стрічки Сейда Торун народилася і провела перші роки життя в Туреччині. Зараз вона в основному живе і працює в США

«Місто кішок» турецької документалістки Сейду Торун зображує сімох головних героїв як в суспільстві людей, так і в їх гордій самоті. Команда Торун відобразила, як кішки ніжаться на сонці, випрошують подачки, полюють на щурів, стрибають по карнизах і деревам, піклуються про кошенят ... У кожного з хвостатих персонажів свої звички, але, відверто кажучи, їх не так уже й важко переплутати, якщо не звертати уваги на їх забарвлення. Кішки є кішки. При всіх відмінностях вони досить схожі в своїй поведінці, і потрібно ретельно до них придивлятися, щоб розпізнати нюанси їхніх характерів.

Як це не дивно, «Місто кішок» найцікавіше не тоді, коли він спостерігає за пухнастими створіннями, а тоді, коли він вдивляється в обличчя стамбульців, що розповідають про свою дружбу з кішками. Звичайно, все це хороші люди. Мерзотники і егоїсти навряд чи будуть зворушливо піклуватися про вуличні тварин. Але у кожного свої причини підгодовувати кішок, свої погляди на життя, свої способи заробітку. І документальна стрічка, яка представлена ​​як кіно про кішок, виявляється в першу чергу груповим портретом рядових турецьких городян і їх внутрішнього світу. Що дуже цінно, оскільки турки - значимий народ, і їх корисно розуміти. Як мінімум корисно бачити в них звичайних людей, а не «мусульман» або «спадкоємців Османської імперії». До речі, теми релігії і історії у фільмі зачіпаються, але побіжно, без надриву. Просто як невід'ємна частина стамбульської життя.

Щоб знімати Стамбул з точки зору кішок, оператори фільму встановили камеру на іграшкову машинку з дистанційним управлінням

Втім, якщо психологічна етнографія вас не захоплює, то «Місто кішок» цілком можна дивитися як відмінне посібник для розчулення. Хоча, звичайно, розчулюватися краще реальним кішкам, а не екранним, тому що навіть найбільший екран і найкращий звук не можуть замінити ті відчуття, які випробовуєш, коли гладиш тварина, граєш з ним або годуєш його.

Чи є в «Місті кішок» щось особливо примітне або видатне? Мабуть ні. Але це чарівний і цікавий документальний фільм, якому можна приділити час вашого життя.

З 30 листопада в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!